‘Sağ beyinli’ veya ‘Sol beyinli’ iddialarının bilimsel temeli var mı?

‘Sağ beyinli’ veya ‘Sol beyinli’ iddialarının bilimsel temeli var mı?

‘Sağ beyinli’ veya ‘Sol beyinli’ iddialarının bilimsel temeli var mı?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, sosyal medya gibi platformlarda özellikle nöromitler gibi bilimsel temele dayanmayan inanışların hızla yayıldığına işaret etti

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nörolojide doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Günümüzde her insanın beynini gerektiği kadar kullandığını kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Uykuda bile beyin çalışır ve gündüzden daha aktif olabilir. Bir dönem, çocukların müzisyen olmasıyla zekalarının artacağına dair popüler bir inanış yaygındı. Özellikle 1990'larda, Amerika'da vali seçimlerinde yeni doğan ailelere müzik CD'leri dağıtılarak çocukların ‘hayata 1.0 başlaması’ gibi bir yaklaşım benimsenmişti. Ayrıca, uykuda yabancı dil öğrenme gibi fikirler de ortaya atılmıştı. Ancak, günümüzde bu tür iddiaların bilimsel geçerliliği tartışmalıdır.” dedi.

BEYİN HAKKINDAKİ YANLIŞ İNANIŞLAR NELER?

Beyin hakkındaki yanlış inançlardan birinin de ‘beyin fonksiyonlarının sadece belirli bir kısmının kullanıldığı’ olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şunları vurguladı:

“Aslında, beyin her zaman tam kapasitesiyle çalışır ve her iki tarafı da birlikte kullanılır. Eğitim sistemlerinin veya şirketlerin ‘sağ beyinli’ veya ‘sol beyinli’ yetiştirme iddialarının bilimsel temeli bulunmuyor. Bilimsel araştırmaların popülerleştirilmesi sırasında bilgi kaybı ve çarpıtılma riski vardır. Bu, akademisyenlerin karmaşık bilimsel dilini basitleştirmesi gerektiği gibi, sosyal medyada da bilgilerin yanlış anlaşılmasına veya çarpıtılmasına neden olabilir.

“BİLİMSEL TEMELE DAYANMAYAN İNANIŞLAR SOSYAL MEDYADA HIZLA YAYILIYOR”

Örneğin, bazı haberlerde yapılan yanlış yorumlar bilimsel gerçeklerin yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Bilgiye hızlı erişim ve paylaşım imkanları, sosyal medya gibi platformlarda doğru bilgilerin yanlış anlaşılmasına veya çarpıtılmasına neden olabilir. Özellikle nöromitler gibi bilimsel temele dayanmayan inanışların sosyal medyada hızla yayılması yaygındır.”

Sonuç olarak, bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde anlamak ve aktarmak için daha dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Yanlış anlaşılan veya çarpıtılan bilgiler, toplumda yanlış inançların yayılmasına ve bilimsel ilerlemenin engellenmesine yol açabilir.” dedi.

BU DURUMDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Bilimsel bilgiyi üreten insanlarla eğitimciler arasındaki kopukluğu düzeltmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Yani nörobilimciler ve sinirbilimciler doğrudan bilgiyi aktarmalı, böylece eğitimciler de bu bilgileri öğrencilere aktarabilirler. İkincisi, klasik medya ve sosyal medya arasındaki dengeyi sağlamak zor, ancak geleneksel medyanın nörobilim uzmanlarının bilgilerine daha fazla yer vermesi önemlidir. Bu, bilimsel doğruluk ve güvenilirlik açısından bir sorumluluk gerektirir.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Gündem 4.04.2024 16:50:14 0
IV. TARIM ORMAN ŞÛRASI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI IV. Tarım Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi'nde yer alan kararlar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 4. TARIM ORMAN ŞURASI SONUÇ BİLDİRGESİ PROGRAMI'NA KATILDI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
İZMİR GAZİEMİR BELEDİYESİ’NE ÇEVRE CEZASI Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, boş arazide vahşi depolama yaptığı belirlenen Gaziemir Belediyesi’ne 1 milyon 869 bin 726 TL idari ceza uyguladı.
Çanakkale'de 14 Engelli Gencin Askerlik Hayalleri Gerçekleştirildi Çanakkale'de bir günlüğüne asker olan engelli 14 genç, kamuflaj giyip yemin etti.
Hakkari Emniyet Müdürlüğü, Yolcu Otobüslerinde Sivil Ekiplerle Denetim Yaptı, Kurallara Uyum Kontrol Edildi Hakkari Emniyet Müdürlüğünün sivil ekipleri, şehirlerarası yolcu taşımacılığında denetimlerini sürdürüyor.
’En İyi Narkotik Polisi Anne’ Projesi Çerçevesinde Çeşitli Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi Niğde Emniyet Müdürlüğü, bilgilendirmeye devam ediyor.
Mali Suç Örgütlerine Yönelik Operasyonlarda 146 Şüpheli Gözaltına Alındı İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, 49 ilde mali suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 146 şüphelinin yakalandığını açıklandı.
Rusya’da Interpol Kırmızı Bültenle, Gürcistan’da Yeşil Bültenle Aranan 2 Şahıs Yakalandı Rusya tarafından çıkarılan KIRMIZI bülten ve Gürcistan'ın çıkardığı YEŞİL bültenle aranan iki kişinin Hatay ve Antalya'da yakalandı