Engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

Engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

Engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

10-16 Mayıs haftası her yıl ülkemizde Engelliler HAftası olarak kutlanıyor. Peki engelli psikolojisi nedir? Nasıl başa çıkılır?

Zübeyde ÖZLÜ / HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) - Engelli bireyler toplumumuzun bir değeri olarak hayatımızın her alanında karşılaştığımız vatandaşlarımız ve 10-16 mayıs haftası her yıl bu vatandaşlarımıza atfedilerek kutlanıyor. Bu haftada özel olarak engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına, onların psikolojilerine, toplum içerisindeki önemlerine dair etkinlikler hazırlanıyor. 

Engelli bireylerin, engelleri sebebiyle yaşadıkları zorluklar zaman zaman psikolojik problemlere ve depresyona yol açabiliyor.

Klinik Psikolog Merve Ramazan10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle engelli bireylerin karşılaştıkları zorluklar karşısında yaşadıkları psikolojik sorunlar hakkında Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu. 

Engelli psikolojisi ile nasıl başa çıkılabilineceği hususunda konuşan Klinik Psikolog Merve Ramazan, “Bilinçlendirme, pozitif bakış açısı sunma, hobi edinmek, sağlıklı yaşam tarzını benimsemek çok büyük katkı sağlayacaktır. Hayatının bir daha böyle olacağını kabul etmek bireye en büyük kolaylığı ve özgüveni sağlar fakat birey bunu kabul edene kadar zaten problem yaşar ve kendi içinde aşamadığı ruhsal durumlar olabilir. Bu sebeple uzman bir psikologdan terapi alması öneririm.” tavsiyelerinde bulundu.

“SOSYAL DESTEK VE TERAPİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

Engelli psikolojisini engelli bireylerin yaşadığı duyguları, düşünceleri ve davranışları inceleyen bir alan olarak tanımlayan Klinik Psikolog Merve Ramazan, “Engellilik, doğuştan veya sonradan kazanılmış bir durum olabilir ve bedensel, zihinsel, duyusal ve sosyal işlevleri etkileyebilir. Bu durum, bireyin günlük yaşamında çeşitli zorluklar yaratabilir ve bu zorluklar da psikolojisini önemli ölçüde etkileyebilir. “ dedi.

Engelli bireylerde depresyon, kaygı, öfke, düşük özgüven de görülebileceğini hatırlatan Ramazan, “Bunları önlemek için aile desteği çok önemlidir. Erken yaşta tanı ve müdahale engelli bireyin engellilikle başa çıkmasında daha etkili olur. Sosyal destek ve terapi çok önemlidir. ” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİLER BİRÇOK ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA KALIYOR”

Engellilerin yaşadığı zorluklara da değinen Klinik Psikolog Merve Ramazan, bu zorlukların ikiye ayrıldığını belirterek şöyle konuştu: 

 

“Engelliler birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bu zorluklardan en çok sorun oluşturanı ise yapılan ayrımcılıklardır. Yaşanılan zorlukları fiziksel zorluklar (hareketlilik, kişisel bakım, iletişim, duyusal işlevler) ve sosyal zorluklar (ayrımcılık ve damgalama, erişilebilirlik, eğitim ve istihdam) olarak ikiye ayırabiliriz.”

“ENGELLİ BİREYLERİN YAŞAMINI KISITLAYAN HER DURUM, RUHSAL SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR” 

Engelli bireylerin yaşamını kısıtlayan her durumun kişilerin ruhsal sorunlarının artmasına da neden olduğunun altını çizen Klinik Psikolog Merve Ramazan, engelli bireylerin yaşadıkları ruhsal sorunları şöyle sıraladı: 

Depresyon ve Kaygı: Engelli bireyler, yaşadıkları zorluklar nedeniyle depresyon ve kaygı gibi ruhsal sorunlar yaşayabilirler.Düşük Özgüven: Engelli bireyler, engellilikleri nedeniyle kendilerini yetersiz ve değersiz hissedebilirler.Öfke ve Saldırganlık: Engelli bireyler, yaşadıkları zorluklar nedeniyle öfke ve saldırganlık gibi duygusal sorunlar yaşayabilirler.

ENGELLİ BİREYLERİN YAŞADIKLARI ZORLUKLARIN PSİKOLOJİLERİNE ETKİLERİ NELERDİR?

Engelli bireylerin yaşadıkları zorlukların ve sorunların psikolojilerine etkilerine de değinen Klinik Psikolog Merve Ramazan, “Engelli bireyler hayatlarının her alanında çeşitli zorluklarla ve sorunlarla karşılaşabilirler. Bu durum, psikolojilerini önemli ölçüde etkileyebilir. 

Engellilik türüne, şiddetine ve bireyin yaşadığı topluma göre etkilerin değişiklik gösterebileceğini kaydeden Ramazan, engellilerin karşılaştığı sorunların bireyleri üzerindeki olumsuz ve olumlu etkilerini genel hatlarıyla şu şekilde sıraladı:

Olumsuz Etkiler: Depresyon ve kaygı, düşük özgüven, öfke ve saldırganlık, stres ve yorgunluk, sosyal izolasyonOlumlu Etkiler: Dayanıklılık ve güç, empati ve anlayış, bağımsızlık duygusu, yaratıcılık ve problem çözme becerileri, bireysel psikoterapi, davranışçı terapi


Haber Kaynak : İGFA

Gündem 13.05.2024 15:43:20 0
IV. TARIM ORMAN ŞÛRASI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI IV. Tarım Orman Şûrası Sonuç Bildirgesi'nde yer alan kararlar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 4. TARIM ORMAN ŞURASI SONUÇ BİLDİRGESİ PROGRAMI'NA KATILDI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
İZMİR GAZİEMİR BELEDİYESİ’NE ÇEVRE CEZASI Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, boş arazide vahşi depolama yaptığı belirlenen Gaziemir Belediyesi’ne 1 milyon 869 bin 726 TL idari ceza uyguladı.
Çanakkale'de 14 Engelli Gencin Askerlik Hayalleri Gerçekleştirildi Çanakkale'de bir günlüğüne asker olan engelli 14 genç, kamuflaj giyip yemin etti.
Hakkari Emniyet Müdürlüğü, Yolcu Otobüslerinde Sivil Ekiplerle Denetim Yaptı, Kurallara Uyum Kontrol Edildi Hakkari Emniyet Müdürlüğünün sivil ekipleri, şehirlerarası yolcu taşımacılığında denetimlerini sürdürüyor.
’En İyi Narkotik Polisi Anne’ Projesi Çerçevesinde Çeşitli Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi Niğde Emniyet Müdürlüğü, bilgilendirmeye devam ediyor.
Mali Suç Örgütlerine Yönelik Operasyonlarda 146 Şüpheli Gözaltına Alındı İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, 49 ilde mali suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 146 şüphelinin yakalandığını açıklandı.
Rusya’da Interpol Kırmızı Bültenle, Gürcistan’da Yeşil Bültenle Aranan 2 Şahıs Yakalandı Rusya tarafından çıkarılan KIRMIZI bülten ve Gürcistan'ın çıkardığı YEŞİL bültenle aranan iki kişinin Hatay ve Antalya'da yakalandı